Dışarıdan Bir Tetikleyiciye İhtiyaç Var Mı?

07/02/2024

Bu sabah 05:15’de uyandım ve söz verdiğim blog yazısı için bilgisayarımı açtım. FranklinCovey Türkiye olarak 2024 temamız “İş Yerinde Sağlıklı Varoluş”. Yazıyı yazmak için kısa bir araştırma yaptım birkaç makale, düşünce liderlerinin görüşleri vs. derken kendime şu soruyu sordum.

“Acaba ben iş hayatımda sağlıklı bir varoluş yaşıyor muyum?” Cevabımın “EVET” olması beraberinde nedenlerini bana düşündürdü.

Elde ettiğim gelir mi? Birlikte çalıştığım insanlar mı? Sevdiğim işi gerçekleştiriyor olmam mı? Bana değer verilmesi mi? Benim yarattığım değerin beni mutlu etmesi mi? Hedeflerimin net olması mı? Bana hedef verilmesi mi? Güven vermek mi? Bana güvenilmesi mi? Bana bir oyun alanı bırakılması mı? Oyun alanını kendimin yaratması mı?  Sorumluk almak mı? Bana sorumluluk verilmesi mi?

Aslında bu soruların hepsine verdiğim cevap “evet” olmasa da bir şey fark ediyorum. Konu benimle mi ilgili? Yoksa dışarıdan bir tetikleyiciye ihtiyaç var mı? Aslında her ikisine de ihtiyaç var. İç görüm şudur ki, sağlıklı varoluş iş veya özel hayat ayırt etmeksizin insanın kendisiyle ilgili sanki bir olay veya kişi karşısında yaptığımız bir seçim gibi…

Beni 05:15 uyandıran neydi? Verdiğim sözü yerine getirmek mi? Yoksa son teslim tarihine uymak mı?

Yazmak için yaratıcılık nereden geldi? Yazıyı okuyan kişilerde oluşturma ihtimalim olan farkındalığın bendeki yaratıcı etkisi mi? Yoksa konu popüler etki yaratır şimdi sosyal medya da düşüncesi mi?

Bugün ne yapacağınızı düşününüz ve kendinize şu soruyu sorunuz. NEDEN?

Cevabınız kendinizle mi ilgili yoksa dışarıdan bir tetikleyiciye ihtiyaç var mı? Tabii ki dışarıdan ihtiyaç duyduğumuz çok şey var onun için İnsan Kaynakları politikaları bu bağlamda revize edilmektedir. Liderlerden beklentiler artmaktadır ve liderlik yetkinlikleri değişmektedir. Liderlik gelişim programları bu beklentiler dahilinde tasarlanmaktadır. Şirketler çalışanlarının mutluluğu, bağlılığı için pek çok aksiyon almaktadır. Her sektörde yaşanan finansal dar boğaza rağmen şirketlerin işyerinde sağlıklı varoluş için bütçe yaratma çabaları hissedilmektedir. Bu dış etkenleri görebilmek gerçekten önemli! Görüp görememek de yine aslında insanın kendi seçimi.

Zor zamanlar yaşanıyor olduğu aşikar… Bu şartlarda dışarıdan bir etkiye ihtiyaç duyuyoruz tabii ki ancak tetikleyici içerden aramak lazım biraz da. Mutluluk bizim kendi seçimimizdir, bize olan bir şey değildir.   

Sanayi çağı sonrası yaşanan bilgi çağı (dijital çağ) belki gelecekte yerini Dayanıklılık Çağı’na bırakacak kim bilir…