Uzak Ekipleri Yönetmenin Etkili Yolları
21/04/2020
Evden veya uzaktan çalışan ekip üyelerinin durumları farklıdır. Onların gelişimine yardımcı olmak farklı bir yaklaşım gerektirir. Çoğu durumda yönetim temelleriniz üzerinde çok fazla çalışmaya (geri bildirim verme konusunda daha proaktif olmak gibi) ve bazı özel ayarlamalar (remote-friendly) yapmaya ihtiyacınız olabilir.
İnisiyatif alma: Daha sık ve düzenli görüşmeler yaparak hangi konularda sizinle ve sizsiz harekete geçebileceklerini netleştirmeniz iyi olabilir.
Size ulaşmaları zorsa onay alma süresi uzayabilir. Bu durum farklı saat dilimlerinde çalışan ekipler için daha yorucu olabilir. Dolayısıyla yapılan çalışmaların çıktılarını hayata geçirmekte geç kalabilirsiniz. Her çıktıda sizden onay almaları veya onay almadan kafalarına göre ilerlemeleri ise tehlike yaratabilir.
Bu nedenle sık ve düzenli görüşmelerle ekip üyelerinin yetkinliğini ve güvenini tartışabilirsiniz. Onların karşılaşabileceği bazı olası senaryolara proaktif yaklaşım sergileyebilirsiniz. (Örneğin şirket politikasına bir istisna yapılmasını gerektiren bir müşteri isteğini veya zaman olmadan hızlı bir düzeltme gerektiren önceden yapılmış bir hata vb.)
Tercih ettiğiniz katılım düzeyi konusunda netleşebilir ve iki tarafın da özerklik düzeyinde anlaşmaya varabilirsiniz. (Örn; “Son başvuru tarihine kadar geri bildirim sağlamadıysam lütfen devam edin ve blog gönderilerinizi yayınlayın”).
Proaktif takvim kapama: Toplantı saatlerini önceden belirlemek ve takvime girmek iki tarafın da hazır ve verimli olmasını sağlar. “Ne zaman ihtiyacın olursa ben buradayım” yerine görüşmelerin gün ve saatini önceden belirleyerek, zamanlamalara sadık kalabilirsiniz. Bu süreçte önemli olan ekibinize yeterli zaman ayırmanızdır. Örneğin iki yarım saatlik görüşme, bir saatlik tek görüşmeden çok daha verimli olabilir.
Günlük sohbete zaman ayırın: Zaman kaybı gibi mi geliyor? Aşırı olursa EVET. Tamamen atlanırsa uyum ve karşılıklı güvene zarar verebilir. Uzaktan çalışanların duygu durumlarını anlamak önemlidir. İzole ve sosyal uzaklaşma yaşadıkları durumları karşılıklı paylaşmak veya evlerinde yaşadıkları özel konu ve sıkıntıları belirli ölçüde konuşmak samimiyeti artırır.
Önemli ve zor işleri delege edin: Araştırmalar, yöneticilerin uzaktan çalışan ekip üyelerine, kişinin üretkenliğine ve işe uygunluğuna bakılmaksızın daha operasyonel, daha az önemli görevler verme eğiliminde olduklarını gösteriyor. Ekip üyeleri fiziksel olarak daha yakın olduklarında, belki de önemli işler için daha uygun bir seçim gibi görünebilir. Ancak bu önemli bir yanılmadır. Zor ve kapsamlı işler belirli bir yetkinliğe sahip olan ekip üyelerini her zaman daha fazla motive eder.
Geri bildirim vermekten çekinmeyin: Çoğu yöneticinin en zorlandığı liderlik yetkinliğidir geri bildirim vermek. İnsan odaklılığı yüksek olan yöneticiler özellikle olumsuz konularda yüz yüze iletişimde bile geri bildirim vermekten hoşlanmaz. Ancak net ve odaklı geri bildirim vermek ve eş zamanlı geri bildirim almak, uzaktan çalışan ekip üyelerinin motivasyonu ve gelişimi için çok önemlidir. Geliştirici veya yönlendirici olabilir (pozitif-negatif) dijital çağın enstrümanlarını da kullanarak geri bildirimi sürekli kılmak bağlılık ve motivasyona olumlu katkı sağlar.
Çıktıları ve sonuçları sorun: Yüksek kaliteli sanal toplantılarda genellikle rasyonel tartışmalar, birbirini besleyen fikirler ve grup katılımının enerjisi yer alır. Kendinize sorun: Uzak ekip üyeleriniz ekibin yaratıcılığına ve ilerlemesine aktif olarak katkıda bulunuyor mu? Yoksa sadece duvardaki bir yüz veya bir ses mi? Sohbete atlamak ve katkı sağlamak için mücadele ediyor mu?
Çıktıları ve sonuçları sormak, açık uçlu soru yöneltmek, söz vermek, yansıtma yapmak, cesaretlendirmek, takdir, anlık geri bildirim vermek vb fasilitasyon tekniklerini kullanmak kişileri sürece dahil eder.
Destekleyin: Uzakta olmak ekibinizin profesyonel gelişimi için iyi olmayabilir bunu net bir şekilde ifade etmek gerekir. Bunun için;
*Gelişim odaklı koçluğu günlük etkileşiminize dahil edin,
*Onları iş projeleri ve sanal mentorluk oturumları için bilgilerini paylaşmak isteyen daha deneyimli bir meslektaşınızla eşleştirin,
*Webinar, online eğitim, eğitim videoları vb öğrenme fırsatları aramasını önerin,
*Fırsat buldukça kendi deneyim ve tecrübelerinizi paylaşın.