DEHA, GÜÇ ve BÜYÜ
07/01/2025
Yeni bir başlangıç yapmaya hazır mısın?
Hayatımızın belli dönemlerinde kurduğumuz düzeni ve içinde bulunduğumuz sistemi sorgulamışızdır. Bizi geliştirmekten çok durağanlaştıran, hatta gerileten alışkanlıklarımızı fark etmiş ancak düzeltmekten de çekinmişizdir. Yeni bir başlangıç, yeni bir düzen, yeni alışkanlıklar için ne lazım? Cesaret mi, yoksa mucize mi?
Yeni bir seneye girerken, yeni fırsatlar ve kendimize koyacağımız yeni hedefler için yılbaşını çok önemseriz; yeni bir sene bizde yeni bir sayfayı çağrıştırır. Oysa yıl sonu, alacağımız bu kararlar için çok daha önemli ve etkilidir. Yılın sonu, geride bıraktığımız yıla dönüp bakmamızı ve geçtiğimiz sene içinde aldığımız yanlış kararları, pişmanlıklarımızı ve hataları görmemizi sağlar. Bunları saptamak ve sentezlemek, yeni bir sayfa açarken yerine koyacağımız hedef ve alışkanlıklar için çok önemlidir.
Alışkanlıklarımızı, iyileriyle değiştirirken, hedeflerimizi daha ileriye koyarken içimizdeki itkiye kulak vermek ve cesareti ortaya çıkarmak, bu süreçte motivasyonumuzu koruyarak bizi yarı yolda bırakmayacak bir güç sağlar.
Alışkanlık değişiminde ve hedef seçiminde, “İki Yaratım” kavramına dikkat çekmek isterim. Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabının ikinci bölümünde bu konuya değinilir:
“HER ŞEY İKİ KEZ YARATILMIŞTIR.”
Yıl sonunda yaptığımız değerlendirmeler sonucunda, değiştirmek istediğimiz yönleri ve edinmek istediğimiz alışkanlıkları çok yönlü ele alarak ilk yaratımı başlatabiliriz. Yılbaşında yapacağımız hedef belirleme, misyon ve karakter etiği çalışmalarımız ise ikinci yaratımı tamamlamamıza yardımcı olacaktır. Bu taslak sürecini, kağıt veya bir planlayıcı üzerinde desteklemek, fiziksel yaratımı başlatacağından çok daha önemlidir. Elimizden gelen tüm imkânları kullanarak değişim yolunu açtığımızda, cesaret mucizeyi yaratacaktır.
W.H. Murayy’ın deyimiyle;
“Kişi kendini adayana dek, tereddüt, geri çekilme olanağı, hep etkisizlik söz konusudur. Tüm inisiyatif (ve yaratım) edimleriyle ilgili tek bir temel hakikat var, ondan habersiz olmak sayısız fikri ve muhteşem olanı öldürür. Kişi kendini tamamen adadığı anda, İlahi Takdir de harekete geçer. Kişiye yardım etmek için, aksi takdirde meydana gelmeyecek her türlü şey gerçekleşir. Olaylar akışının tamamı karardan doğar, hiçbir insanın karşısına çıkacağını hayal edemeyeceği her türlü öngörülmemiş tesadüf, toplantı ve malzeme desteğini kişinin yararına sunar.
Goethe’nin beyitlerinden birine derin bir saygı duymayı öğrendim:
”Yapabildiğin ya da hayal edebildiğin her neyse, başla. Cesarette deha, güç ve büyü vardır!”
(Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı sayfa 433 – Varlık Yayınları 78. Baskı)
Adil Utku Şıra