İş Yerinizdeki Bilinçdışı Ön Yargılarla Yüzleşin
15/12/2020
Hiç kimse ön yargılı olduğunu düşünmek istemez. Herkes kararlarının doğrulara dayalı olduğuna inanmak istese de, karar anı geldiğinde objektif ya da sübjektif olma arasındaki o ince çizgide doğru adımı atmak her zaman kolay olmayabilir. Ön yargıyı anladıkça, herkesin başarılı olduğu bir kültür yaratmak üzere onu yönetebiliriz.
Peki bu konuda neler yapabilirsiniz?
Bilinçaltımızda var olan bir konu ile yüzleşmek her ne kadar imkansız gibi görünse de aslında öyle değildir. Bilinçdışı ön yargılarınızla yüzleşmenin ilk adımı bu ön yargıların varlığını kendinize kabul ettirmekten geçer. İnkâr engelini kaldırdığınızda ise kendi yargılarınızla yüzleşmeye ve onları incelemeye başlayabilirsiniz. Böylelikle sevdiğiniz ya da sevmediğiniz şeylerin gerçeklere mi yoksa kendi öznel bakış açınıza göre mi şekillendiğini gözlemleme şansını elde edersiniz.
FranklinCovey olarak özellikle iş yerinde ekip arasındaki bağlılığa zarar veren “ön yargılarla” yüzleşmeye odaklandık. Diğerlerinin ön yargıları nedeniyle terfi alamadığınızı düşünün. Eğitim durumunuz nedeniyle ekip içinde dışlandığınızı hayal edin. Kendinizi ekibinize ya da kurumunuza karşı ne kadar bağlı hissedebilirsiniz?
Katılımın ve çeşitliliğin yüksek olduğu kazanan bir kültür yaratmak istiyorsanız öncelikle ön yargılarınızı aramalı ve bunlarla yüzleşmelisiniz. Olası ön yargıları her zaman kendiniz fark edemeyebilirsiniz. Ekibinizden ve arkadaşlarınızdan ön yargıları belirleme konusunda destek isteyebilirsiniz.
Pratik yaparak kararlarınızı, yargılarınızı ve sonuçları inceleme alışkanlığı geliştirin. Kendinizi geliştirmek için çaba sarf etmek, ön yargılarla yüzleşmenin ilk adımıdır.
Kaynak: Orijinal metne http://bit.ly/3gS4LsG linkinden ulaşabilirsiniz.