Hayatlarınızı Tribünden Seyretmeyin, Siz Sahaya İki Rehberle Çıkın
21/11/2024
Gün geçmiyor ki hayatlarındaki anlamı arayan, kendi yolculuğunda daha ileriye sıçramak isteyen, yapmakta zorlandığı bazı becerileri sihirli dokunuşlarla değiştirmek isteyen biriyle karşılaşmayayım. Bu kişiler yorumlarıyla farkındalığımı esneterek o kadar genişletiyorlar ki, zihnimdeki bu lezzetli tat ile bitiriyorum her günü.
Etkililiği arayan, onu kalın bir urgan ile bağlamaya ve kontrol altına almaya çalışan bu dünya vatandaşlarının, doğru sonucu almak için uyguladığı aksiyonlar veya yetkinlik geliştirme çabaları ise sözlerine farklı şekilde yansıyor;
– Yabancı dilimi geliştirince,
– Ah, daha hızlı kararlar alabilsem,
– Zamanı iyi yönetince,
– O kişiye “Hayır” diyebilsem,
– Dinlemeyi geliştirirsem
– İnsan ilişkilerinde daha iyi olduğumda…”
Bunların hepsi veya bazıları hepimiz için de geçerli olabilir. Hatta bu listeyi zenginleştirip, 50’den fazla aksiyonla ve yetkinlikle de genişletebiliriz. Şu bir gerçek ki, hepimizin elinde kısıtlı kaynaklar var. Limitli para, enerji ve bir günde 24 saat gibi… Bir yandan da aldığımız bir kararla, birçok canlının yapamayacağı kadar sınırları zorlayabilecek kapasitedeyiz. Bu kararlar, kendi başına bırakıldığında ise bizleri vezir veya rezil edebilecek şekilde oradan oraya savurabilir.
İki Rehber
Ben ise bu sefer özellikle bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Yaptığımız herhangi bir işin, elde ettiğimiz çabanın kalitesi için ortaya koyduğumuz istek ve kuvvetin kaynağı olan iki rehbere…
Yol gösterici iki rehberin sinerjik desteği, istek ve kuvvetimizi doğru yere odaklamamamıza yardımcı olabiliyor. O iki rehberi tanımlayabilenler de farkını bilenler de maalesef sayıca azınlıkta kalabiliyor. Hatta bu iki rehberin kendileri için ne olduğunu bulabilenlerin sayısı ise belki de yok denecek kadar az.
Vizyonun Yaratımı
Vizyon, uzun bir gelecekte ulaşılmak istenen durum, kendiliğinden gerçekleşmeyecek ancak gerekli çaba harcanırsa başarılabilecek bir ideali ifade etmekte. Kişiler hayatlarında neye veya nereye ulaşmak istiyorlar? Bu nasıl görünüyor? Ulaşmak istedikleri nedir? Ulaştıklarını nasıl fark edecekler?
Biz eğitmenler, bireyleri vizyon yaratımları konusunda destekleriz. Bu yaratım kişilere birçok konuda fayda sağlar. Kısıtlı zamanlarını, birikimlerini ve enerjilerini nereye odaklamaları gerektiğini gösterir ve sonraki adımları doğru belirlemelerine yardımcı olur. Çünkü etkili insanların “İDEALLERİ” sıradan insanların ise “HEVESLERİ” vardır.
Vizyon, kişilerin motivasyonlarını korumalarını ve enerjik kalmalarını da sağlar. Bir işe başlamak yük getirebilir, kararlılık da gerektirir ve bu durum her zaman eğlenceli ve keyifli olmaz. İşte berrak bir vizyona sahip olmak, heyecanı korumaya ve ilerlemenin korkutucu olduğu zamanlarda bile ileriye doğru hareket devam etmeye destek olur.
Vizyonu destekleyen hedeflerle beraber, bugün olunan yer ile gelecekte olunması istenen yer arasındaki birinci rehber vizyondur.
Misyonun Keşfi
Sözlük anlamı; Amaç, görme, görüş, öngörü olarak açıklanan bu kelime, birçok ilave açıklamayla birlikte ancak anlam kazanmaktadır. Misyon, “varoluş nedenini açıklayan, amacı net bir şekilde ortaya koyan bir ifadedir” ve “niçin?” sorusuna cevap vermektedir. Kişinin kendisini nasıl gördüğü? Kim olduğu? Vermek istediği imajın ne olduğu? Tutku ve amacının ne olduğu?
Bu cevapları netleştiren ikinci rehber misyondur.
NEDEN? + NASIL BİRİ? + KİM? + AMAÇ? = MİSYON İFADESİ
Kişiler eğer her günü nasıl, kim olarak, hangi tutku/amaç için geçireceklerini keşfedebildiklerinde, içten yanmalı motor gibi yüksek enerji ve motivasyonla bir konuyu sahiplenebilir ve yorulmak nedir bilmeden bu amaç uğruna çok konsantre kalabilmektedirler.
Hatta tarih içinde etkili olmuş tüm kişilere bakın, onları ateşleyen bir tutku göreceksiniz. Ya etraflarındaki herkese, her gün ve her koşulda; güler yüzlü, adaletli, yaratıcı, geliştirici vb. sistematik davranışlarla anılırlar ya da bir amaca tırnaklarını geçirerek odaklanmışlar ve etraflarındaki kişileri de paratoner gibi o konunun içine çekmektedirler.
“Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse, Michelangelo’nun resim yaptığı, Beethoven’in beste yaptığı veya Shakespeare’in şiir yazdığı gibi süpürün. O kadar güzel süpürün ki gökteki ve yerdeki herkes, durup “Burada işini çok iyi yapan bir çöpçü yaşıyormuş” desin.
– Martin Luther KİNG
İşte değerleri yeterince bilinmeyen bu iki rehber; Vizyon ve Misyon kavramlarıdır. Gerçekte bu iki kavram birbirinden çok farklı anlamlar taşır. Vizyon çoğu zaman misyona göre daha elle tutulur ve anlaşılırdır. Rakam, adet, yüzde veya bir sıralama içerebilir. Bu sayede hedefin hayal edilebilmesini ve odaklanmayı kolaylaştırır. Misyon ise daha sıfat, yoğun ilkeler veya karakteristik davranışlar içerebilir. Bir vizyon başarıldığında, yeni bir vizyon geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Bir misyonsa uzun süreler aynı kalabilecektir.
Bir kişi için sadece bunların anlamını bilmek değil, kişinin vizyonunu yaratması ve misyonunu keşfi sonrası bunları birbirine entegre edilebilmesi asıl önemli olan konudur. İşte o zaman iç motivasyon ve kuvvet hiç olmadığı kadar kişiyi ateşleyebilir ve misyonun bu itici gücü onu gitmek istediğiniz vizyona doğru ilerletir.
O sebeple,
Hayatlarını tribünden seyreden insanların kendilerini güçlü ve odakta hissetmeleri çok zordur,
Siz sahaya iki rehberle çıkın!!!
Ersin Gürsel