Değer Bilmenin Gücü

17/08/2021

Günümüz liderleri olarak pek çok konuda kendinize katkı koymaya çalışırken bazı paradigmalarınızın etkisiyle ekip yönetiminde belki de çok kıymetli noktaları ve başarılı sonuçlara hizmet edecek bazı konuları göz ardı ediyor olabilir misiniz? Geçen hafta okuduğum kitapta da değinildiği üzere bu göz ardı edilen konulardan birinin kesinlikle “değer bilme” kavramı olduğunu düşünüyorum.

Bu yazımda değer bilme kavramını derinlemesine pek çok araştırma sonuçlarına dayanarak inceleyen ve bu konuda gelişim için somut öneriler sunan “Değer Bilen Liderlik” kitabından bazı alıntılara yer vermek istiyorum. Adrian Gostick ve Chester Elton birçok liderin değer vermenin ne kadar işe yaradığını bilmesine rağmen bunu uygulamakta gerçekten başarısız olarak “değer boşluğu” yaratmalarının arkasında yatan nedenleri araştırmış ve pek çok vaka ve örnek ile bunu bizlerle paylaşmış.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çalışma hayatındaki yetişkinlerin %81’i yöneticilerinin daha fazla değer bilmesi halinde daha fazla çalışacaklarını iletiyor, yani değer bilme aslında bağlılık yaratan ilkeler arasında çok önemli…

Gelin gerçekten değer bilmenin tanımını yapalım; değer bilmek ekip arkadaşlarımıza sürekli teşekkür etmek ve övgü sözcükleri yağdırmak değil asla. Değer vermek, onların yaptıklarını dikkatlice gözlemleyerek ve kendimizi onların yerine koyarak empati kurabilmeyi, yaşadıkları zorlukları samimiyetle anlamaya çalışmayı gerektirir. Gerçekten doğru davranışlar için kalpten takdir ve teşvik etmekle ilgilidir.

İnsan olarak bizler genelde olumsuz ön yargının sesini dinliyoruz, yani etrafımızdaki olumlu olaylar yerine tehdit ve sorunlara daha fazla odaklanmaya meyilliyiz. Bir de buna liderlerin değer göstermesini engelleyen etkisiz paradigmalar eklenince işler zorlaşıyor.

Liderleri değer verdiğini göstermekten alıkoyan sebepleri Gostick ve Elton “insafsız efsaneler” diye adlandırmış ve şöyle özetlemişler;

1.Korku en iyi motivatördür.

2.Günümüzde daha fazla övgü bekleniyor.

3.Hiç zaman yok.

4.Değer vermeye programlanmamışım.

5.Övgümü hak edenlere saklıyorum.

6.Her şeyin başı para.

7.Sahte olduğumu düşünecekler.

Bu paradigmaları etkili şekle dönüştürecek 8 güçlü değer bilme davranışı kitabın 2.kısmını oluşturuyor. Yaptıkları araştırmalar liderlerin bu davranış biçimlerini benimsediklerini ve çalışanların da onları samimi ve motive edici bulduklarını göstermiş. Doğal olarak ta bu davranışların uygulandığı pek çok kurumda çalışan bağlılığı ve motivasyonu artmış.

Bu yaklaşımlar da iki kategori altında toplanmış; görebilmek ve ifade edebilmek …

Görebilmek liderlerin yapılan harika işleri fark etmelerini sağlayacak yöntemleri içerir. İfade edebilmek ise liderlerin seslerini duyurmaları ve teşekkürlerini iletmeleri için en iyi yöntemleri kapsar.

Bu güçlü değer bilme davranışlarının başlıklarına da kısaca göz atalım;

*Görebilmek

Fikirlerini toplayın ve uygulayın.

Olumlu davranışı benimseyin.

Kendinizi onların yerine koyun.

Küçük kazançlara değer verin.

*İfade Edebilmek

Şimdi ve sık sık yapın, yapmaktan korkmayın.

Kişiyi özel hale getirin.

Temel değerleri pekiştirin.

Küçük kazançlara değer verin.

Kitapta her bir başlıkla ilgili çok değerli araştırmalar ve vakalar mevcut, eminim sizlerin de kolaylıkla uygulayabileceği yöntemleri okudukça benimseyeceksiniz.

Tüm bu yöntemleri sadece kurumsal hayatınızda uygulamak yerine eve de taşıyın. Pek çok eğitim grubunda sıklıkla tartıştığımız konu; sevdiklerimize ayırdığımız kaliteli zaman eksikliği…  Bu da hayatta bütünsel tatmini yaşamamızın önünde bir engel. Sevdiklerimizle daha iyi ilişkiler kurdukça onları daha iyi anlar ve daha da fazla değer vermeye başlarız. Atacağımız küçücük bir adım bile büyük farklar yaratır…

O zaman değer bilmenin gücünü hissetmek için bu adımı atmaya ne dersiniz?

Sevgilerimle,